Kulináris élvezetek angol módra

2024.10.08

Az a bizonyos ötórai tea biztosan az egyik legelső dolog, ami az ember eszébe jut, ha az angol szokásokra gondol. Az angolok valóban rengeteg teát fogyasztanak, egy felmérés szerint a brit háztartásokban átlagosan mintegy 35 milliárd csésze tea fogy éves szinten. A legnépszerűbb italuk minden bizonnyal a fekete tea, az "English Breakfast Tea" tejjel minden háztartásban fellelhető, de a teadélutánok elengedhetetlen kellékei az aprósütemények és a szendvicsek is.

A teázás azonban inkább hasonlít ceremóniára, mint átlagos napi rutinra. Persze a mai felgyorsult világban már csak kevesen tartják magukat a ötórai teaidőhöz, de a britek naponta több csésze teát is elkortyolnak, és bárhol is teszik azt, a szabályokra mindig figyelnek. Nem mindegy, hogy a tej, a tea vagy a cukor kerül először a csészébe, sőt, a túl sok vagy túl kevés tej az egész élményt elronthatja, így mindennek tökéletesnek kell lennie. Érdekesség, hogy korábban azért a tejet öntötték ki először, hogy a porcelán ne repedjen meg a forró teától. Bár manapság a hőálló étkészleteknek hála ettől nem kell tartaniuk, ez a szokás annyira bevált, hogy azóta is tartják.

A délutáni tea mellett az angol reggeli és a vasárnapi sült (Sunday roast) elengedhetetlen részét képezik az angol konyhakultúrának, s bár a szokások igen-igen fontosak, meg kell jegyezni, hogy a mai angol gasztronómia szeret kísérletezni, a hagyományokat újdonságokkal ötvözni.

A hagyományos angol reggeli négyfogásos: (1) egy pohár narancs – vagy grépfrútlé, aztán (2) egy adag müzli következik hideg tejjel vagy meleg zabkásával, ezt követi (3) a tükörtojás, kolbász, szalonna, paradicsomszószos fehérbab, néha grillezett paradicsom, sült csiperkegomba, burgonya röszti és sós füstölthering egyveleg, végül pedig (4) érdemes egy lekváros pirítóssal zárni a sort. Egyszerűen fenséges!

A már részletezett hagyományos angol reggeli nyilván nem fér bele a rohanós hétköznapokba, azonban a hétvégék nem telhetnek el nélküle. Érdekesség, hogy ha szeretnétek úgy étkezni, mint a helyiek, vasárnap reggel inkább elégedjetek meg pirítóssal és teával. Erre azért van szükség, hogy teljes mértékben élvezni tudjátok az ebédre felszolgált vasárnapi sültet, vagyis a "Sunday roast"-ot, ami a brit konyha második legfontosabb hagyománya. Ahogyan nálunk is, úgy általában a szigetországban is együtt ebédel az egész család. Néhányan pedig a barátaikkal töltik el ezt az időt egy vendéglőben, ahol különböző sült húsokat zöldségekkel, burgonyával és egy adag szósszal szolgálnak fel.

1149 Budapest, Pillangó park 9.
Minden jog fenntartva 2024
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el