Kulináris élvezetek angol módra

Az a bizonyos ötórai tea biztosan az egyik legelső dolog, ami az ember eszébe jut, ha az angol szokásokra gondol. Az angolok valóban rengeteg teát fogyasztanak, egy felmérés szerint a brit háztartásokban átlagosan mintegy 35 milliárd csésze tea fogy éves szinten. A legnépszerűbb italuk minden bizonnyal a fekete tea, az "English Breakfast Tea" tejjel minden háztartásban fellelhető, de a teadélutánok elengedhetetlen kellékei az aprósütemények és a szendvicsek is.
A teázás azonban inkább hasonlít ceremóniára, mint átlagos napi rutinra. Persze a mai felgyorsult világban már csak kevesen tartják magukat a ötórai teaidőhöz, de a britek naponta több csésze teát is elkortyolnak, és bárhol is teszik azt, a szabályokra mindig figyelnek. Nem mindegy, hogy a tej, a tea vagy a cukor kerül először a csészébe, sőt, a túl sok vagy túl kevés tej az egész élményt elronthatja, így mindennek tökéletesnek kell lennie. Érdekesség, hogy korábban azért a tejet öntötték ki először, hogy a porcelán ne repedjen meg a forró teától. Bár manapság a hőálló étkészleteknek hála ettől nem kell tartaniuk, ez a szokás annyira bevált, hogy azóta is tartják.
A délutáni tea mellett az angol reggeli és a vasárnapi sült (Sunday roast) elengedhetetlen részét képezik az angol konyhakultúrának, s bár a szokások igen-igen fontosak, meg kell jegyezni, hogy a mai angol gasztronómia szeret kísérletezni, a hagyományokat újdonságokkal ötvözni.
A hagyományos angol reggeli négyfogásos: (1) egy pohár narancs – vagy grépfrútlé, aztán (2) egy adag müzli következik hideg tejjel vagy meleg zabkásával, ezt követi (3) a tükörtojás, kolbász, szalonna, paradicsomszószos fehérbab, néha grillezett paradicsom, sült csiperkegomba, burgonya röszti és sós füstölthering egyveleg, végül pedig (4) érdemes egy lekváros pirítóssal zárni a sort. Egyszerűen fenséges!
A már részletezett hagyományos angol reggeli nyilván nem fér bele a rohanós hétköznapokba, azonban a hétvégék nem telhetnek el nélküle. Érdekesség, hogy ha szeretnétek úgy étkezni, mint a helyiek, vasárnap reggel inkább elégedjetek meg pirítóssal és teával. Erre azért van szükség, hogy teljes mértékben élvezni tudjátok az ebédre felszolgált vasárnapi sültet, vagyis a "Sunday roast"-ot, ami a brit konyha második legfontosabb hagyománya. Ahogyan nálunk is, úgy általában a szigetországban is együtt ebédel az egész család. Néhányan pedig a barátaikkal töltik el ezt az időt egy vendéglőben, ahol különböző sült húsokat zöldségekkel, burgonyával és egy adag szósszal szolgálnak fel.